Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- kawałek wędzonego boczku
- mała cebula
- 3 jajka
- garść natki pietruszki
- olej rzepakowy lub inny do smażenia.
- sól, pieprz i szczypta tymianku suszonego
Wykonanie:
- Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, tylko na sypko.
- Piekarnik nagrzej, a naczynia do zapiekania ( 2 małe albo 1 większe) posmaruj olejem.
- Boczek pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Boczek podmaż na patelni. Troszkę boczku odstaw do posypania kaszy.
- Jak wydzieli się tłuszcz to dodaj cebulę i zeszklij ją. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
- Kaszę wymieszaj z drobno pokrojoną pietruszką, solą, pieprzem, tymiankiem i boczkiem z cebulką.
- Wbij jedno jajko i dobrze połącz składniki.
- Przełóż do naczynek żaroodpornych kaszę, posyp kawałkami boczku, wbij jajko i posól.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min, aż jajko się zetnie. Posyp pietruszką.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)