środa, 8 października 2014

Cukinia faszerowana mięsem mielonym w ostrym wydaniu

Na pierwszy rzut oka te cukinie wydają się czasochłonne. Ale są bardzo proste w wykonaniu i uważam, że warto zrobić. Dla mnie trafne jest dodanie chilli, które nadaje wyrazistości. Jak mamy młodziutką cukinię to możemy ze smakiem jeść je jak kanapeczki. My bardzo lubimy, a Ty?;)

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • Woreczek ryżu
  • Papryka czerwona
  • 2-3 pomidory
  • Kawałek żółtego sera
  • Garstka pietruszki
  • 1/2 cebuli2 ząbki czosnku
  • Przyprawa do mięsa mielonego bez chemii
  • Chilli w płatkach
  • Sól, pieprz
  • Olej 

Wykonanie:
  1. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia
  2. Cukinie przekrój na pół i łyżką do melona wydrąż środek cukinie, tylko żeby troszkę przy skórze zostało, aby się nie rozpadła. Środek z cukinii pokrój w kosteczkę i przełóż do miseczki.
  3. Mięso wymieszaj z przyprawą do mięsa mielonego, chilli i solą. Odstaw do lodówki na ok. 30 min.
  4. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę.
  5. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz pokroić kilka paseczków na wierzch do dekoracji.
  6. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  7. Na rozgrzanej oliwie podduś cebulkę. Przesuń ją na bok patelni i dodaj mięso. Jak zacznie się już wysmażać to wymieszaj z cebulką i dodaj czosnek.
  8. Dodaj paprykę i pomidory, podduś chwilkę, aby papryka zmiękła.
  9. Pod koniec dodaj cukinię pokrojoną w kosteczkę i wymieszaj chwilkę gotując.
  10. W misce połącz ryż z farszem mięsnym
  11. Dodaj pokrojoną pietruszkę i wmieszaj garstkę startego sera.
  12. Cukinie nadzieje farszem, przypraw jeszcze chilli, solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest mało wyrazisty farsz. Posyp serem lub ułóż paseczki z żółtego sera.
  13. Zapiekaj ok.15-20 min w 180 stopniach. Możesz jeszcze posypać wierzch pietruszką.
Smacznego:)

        



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)