sobota, 18 października 2014

Placki jaglane z jabłkiem

Bardzo lekkie placuszki. Z dodatkiem cukru pudru, miodu, dżemu, frużeliny,  jogurtu naturalnego i owoców...co kto lubi;) a dzieci lubią placuszki, bo są poręczne, rodzice zaś lubią, bo kasza jaglana zdrowa;)  Pyszne!!

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • Łyżka oleju rzepakowego  + kokosowego do smażenia (albo tylko kokosowego)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Łyżeczka ksylitolu
  • 2 jabłka strate na tarce o grubych oczkach
Wykonanie:
  1. Kaszę opłucz na sitku zimną wodą, następnie zalej wrzątkiem. Zagotuj szklankę wody, wsyp kaszę i gotuj aż kasza pochłonie wodę. Odstaw do ostudzenia.
  2. Do kaszy dodaj łyżkę oleju i mleko. Zmiksuj.
  3. Dodaj pozostałe suche składniki i wymieszaj. Wymieszaj jeszcze jabłka.
  4. Na patelni rozgrzeje olej, nałóż łyżką ciasto i smaż placki na rumiany kolor.
Smacznego;)

2 komentarze:

  1. uwielbiam placuszki jaglane- zdrowe i sycące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj jeszcze 2 jajka zamiast mleka jogurt grecki
      Naprawdę smaczniejsze
      Polecam
      Krystyna

      Usuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)