Składniki:
- Ryż do risotto (1/2 op)
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Olej rzepakowy
- Podwójna pierś z kurczaka
- Garstka natki pietruszki
- Duży burak
- Sól, pieprz, czarny sezam
- Ok. 1/2 l bulionu drobiowego (domowego)
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać posiekany czosnek.
- Pierś oczysć, osusz i przypraw solą i pieprzem.
- Buraka umyj i upiec w piekarniku w skórce (ok. godziny). Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę
- Na tej samej patelni przesuń na bok cebule z czosnkiem i dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Podduś mięsko, a jaj będzie miękkie to odstaw na talerz.
- Na patelnie, w ktorej jest cebula dodaj ryż, pomieszaj. Podlej bulionem i czekaj aż wchłonie go. Mieszaj i dolewaj resztę jak nie bedzie wystarczająco miękki ryż.
- Dodaj kurczaka, pietruszkę drobno pokrojoną i wymieszaj.
- Dodaj buraka i czarny sezam. Wymieszaj ponownie aż zrobi się ślicznie różowe risotto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)