środa, 8 października 2014

Przekładaniec herbatnikowy biało-czarny

Ciasta z użyciem żelatyny to dla mnie nowość, bo wcześniej ta żelatyna nie chciała ze mną wspłópracować:) ale chyba zaczęła:) ciacho na bazie jogurtu, lekkie i letnie:)

Składniki:
  • 2 op. herbatników do przełożenia
  • 1/2 rozpuszczonej w kąpieli wodej gorzkiej czekolady (do polania, dekoracji)
  • garstka mielonych orzechów włoskich (do dekoracji)
Masa jogurtowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego (greckiego)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • żółtko
  • garstka rodzynek
  • 1-2 łyżki żelatyny
Masa czekoladowa:
  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego (greckiego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • garstka mielonych orzechów włoskich
  • 1-2 łyżki żelatyny
Wykonanie:

  1. Keksówkę wyłóż pegaminem i ułóż warstwę  hetbatników.

Masa jogurowa: 
  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, odstaw. Rodzynki namocz w gorącej wodzie.
  2. Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Pod koniec dodaj tężejącą żelatynę oraz rodzynki. Zmiksuj ponownie.
  3. Wlej masę jogurtową na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
  4. Ułóż kolejną porcję herbatników, posyp zmielonymi orzechami i polej zygzakami z roztopionej czekolady.
  5. Włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
Masa czekoladowa:
  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, odstaw.
  2. Czekoladę rozpuść w rondelku, ostudz.
  3. Jogurt zmiksuj z cukrem, płynną czekoladą. Dodaj tężejącą żelatynę. Zmiksuj ponownie.
  4. Dodaj orzechy i wymieszaj.
  5. Masę wlej na warstwę herbatników tężejących w lodówce.
  6. Przykryj  znowu herbatnikami, polej zygzakami rozpuszczoną czekoladę i posyp orzechami.
  7. Wstaw do lodówki do stężenia.
Smacznego:)



2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)