Składniki:
- 2 op. herbatników do przełożenia
- 1/2 rozpuszczonej w kąpieli wodej gorzkiej czekolady (do polania, dekoracji)
- garstka mielonych orzechów włoskich (do dekoracji)
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego (greckiego)
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- żółtko
- garstka rodzynek
- 1-2 łyżki żelatyny
Masa czekoladowa:
- 400 g jogurtu naturalnego gęstego (greckiego)
- 1/2 szklanki cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- garstka mielonych orzechów włoskich
- 1-2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
- Keksówkę wyłóż pegaminem i ułóż warstwę hetbatników.
Masa jogurowa:
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, odstaw. Rodzynki namocz w gorącej wodzie.
- Jogurt zmiksuj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Pod koniec dodaj tężejącą żelatynę oraz rodzynki. Zmiksuj ponownie.
- Wlej masę jogurtową na herbatniki, wyrównaj powierzchnię.
- Ułóż kolejną porcję herbatników, posyp zmielonymi orzechami i polej zygzakami z roztopionej czekolady.
- Włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
Masa czekoladowa:
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, odstaw.
- Czekoladę rozpuść w rondelku, ostudz.
- Jogurt zmiksuj z cukrem, płynną czekoladą. Dodaj tężejącą żelatynę. Zmiksuj ponownie.
- Dodaj orzechy i wymieszaj.
- Masę wlej na warstwę herbatników tężejących w lodówce.
- Przykryj znowu herbatnikami, polej zygzakami rozpuszczoną czekoladę i posyp orzechami.
- Wstaw do lodówki do stężenia.
Czy można taką masą przełożyć biszkopt?
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń