piątek, 17 października 2014

Risotto z kurczakiem i burakiem

Od rana planowałam zrobić risotto. Jednak borykający sie z myślami, jakie, z czym..wciąż nie miałam pomysłu, wiec zaczęłam robić..pomysł zrodził sie w trakcie;) pyszne o slodkawej nucie dzięki buraczkowi, który właśnie przywiozłam od mamy;) warto spróbować;))

Składniki:
  • Ryż do risotto (1/2 op)
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej rzepakowy
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Garstka natki pietruszki
  • Duży burak
  • Sól, pieprz, czarny sezam
  • Ok. 1/2 l bulionu drobiowego (domowego)
Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej i poddusić cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać posiekany czosnek.
  2. Pierś oczysć, osusz i przypraw solą i pieprzem.
  3. Buraka umyj i upiec w piekarniku w skórce (ok. godziny). Następnie ostudź, obierz i pokrój w kostkę
  4. Na tej samej patelni przesuń na bok cebule z czosnkiem i dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę. Podduś mięsko, a jaj będzie miękkie to odstaw na talerz.
  5. Na patelnie, w ktorej jest cebula dodaj ryż, pomieszaj. Podlej bulionem i czekaj aż wchłonie go. Mieszaj i dolewaj resztę jak nie bedzie wystarczająco miękki ryż.
  6. Dodaj kurczaka, pietruszkę drobno pokrojoną i wymieszaj.
  7. Dodaj buraka i czarny sezam. Wymieszaj ponownie aż zrobi się ślicznie różowe risotto.
Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)