poniedziałek, 27 października 2014

Sałatka z tuńczykiem, hallumi i białą porzeczką

Sałatka jest przepyszna. Stworzona na drugie śniadanie dla męża do pracy z rzeczy które miałam w lodówce. Kompozycja jak dla mnie bomba. Smakowała mi bardzo. Pomidorki, tuńczyk super komponują się z hallumi i porzeczką, która daje kwaskowaty posmak.

Składniki:
  • Mix sałat
  • Tuńczyk w sosie własnym w kawałku
  • Pomidorki koktajlowe
  • Suszone pomidory
  • Cebula
  • Biała porzeczka (sok z białą porzeczką z przetworów na zimę)
  • Kawałek sera hallumi
  • Grzanki (bułka grahamka)
  • Oliwa z oliwek, ocet winny z czerwonego wina, cytryna
Wykonanie:
  1. Sałatę opłucz, osusz i rozerwij na mniejsze kawałki i umieść w misce.
  2. Ser pokrój w kosteczkę lub paseczki i ułóż na blaszce i zgrilluj chwilę w piekarniku, aż się zarumieni.
  3. Bułkę pokrój w małe kanapeczki i dodaj do zgrillowania na blaszkę obok sera.
  4. Sałatę skrop oliwą i 2-3 kropelkami octu.
  5. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki i połóż na sałatę.
  6. Cebulę pokrój w pióra, dodaj do reszty.
  7. Rozdrobnij tuńczyka, odlej zalewę i posyp po sałatce. Skrop wszystko cytryną.
  8. Posyp sałatkę białą porzeczką odciśnitą z soku, dodaj ser na wierzch i podawaj z grzankami.
Smacznego;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)