poniedziałek, 2 lutego 2015

Budyń czekoladowy -zdrowa wersja z karobem i ksylitolem

Smak dzieciństwa każdego z nas. 
Teraz zapewnie dzieci mają serwowane gotowe bydynie z torebki. 
Większość z nas myśli, że są szybsze w przygotowaniu. Nie ma nic bardziej mylnego. 
Namawiam Was do poświęcenia 5 minut więcej, żeby przygotować domowy budyń. Dokładnie 5 minut. Więcej Ci nie zajmie wymieszanie żółtka, karobu,cukru,mąki i mleka. Oczywiście możesz tradycyjnie użyć kakao i zwykłego cukru, jeżeli nie posiadasz tych co ja. 
Ja z chęcią używam zamienników. Karob moim zdaniem jest "lżejszy" w smaku niż kakao:) cieżko mi to opisać,ale jest ciekawszy niż kakao i w 100% naturalny. Pycha podwieczorek, zdrowy i szybki!

Składniki:
  • 2 szklanki mleka, ok 1/2 l
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki karobu
  • 2-3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) -ewentualnie dodać w razie potrzeby
Wykonanie:
  1. Wlej do rondelka szklankę mleka, dodaj masło i gotuj na małym ogniu.
  2. W misce wymieszaj żółtko, cukier, karob, mąkę i szklankę mleka.
  3. Do gorącego mleka z masłem dodaj wszystkie wymieszane składniki. Dodaj delikatnie i delikatnie mieszaj cały czas.
  4. Poczekaj aż zgęstnieje i mieszaj, żeby nie było grudek. Gotowe.
Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)