Teraz zapewnie dzieci mają serwowane gotowe bydynie z torebki.
Większość z nas myśli, że są szybsze w przygotowaniu. Nie ma nic bardziej mylnego.
Namawiam Was do poświęcenia 5 minut więcej, żeby przygotować domowy budyń. Dokładnie 5 minut. Więcej Ci nie zajmie wymieszanie żółtka, karobu,cukru,mąki i mleka. Oczywiście możesz tradycyjnie użyć kakao i zwykłego cukru, jeżeli nie posiadasz tych co ja.
Ja z chęcią używam zamienników. Karob moim zdaniem jest "lżejszy" w smaku niż kakao:) cieżko mi to opisać,ale jest ciekawszy niż kakao i w 100% naturalny. Pycha podwieczorek, zdrowy i szybki!
Składniki:
- 2 szklanki mleka, ok 1/2 l
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki karobu
- 2-3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) -ewentualnie dodać w razie potrzeby
Wykonanie:
- Wlej do rondelka szklankę mleka, dodaj masło i gotuj na małym ogniu.
- W misce wymieszaj żółtko, cukier, karob, mąkę i szklankę mleka.
- Do gorącego mleka z masłem dodaj wszystkie wymieszane składniki. Dodaj delikatnie i delikatnie mieszaj cały czas.
- Poczekaj aż zgęstnieje i mieszaj, żeby nie było grudek. Gotowe.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)