Na przygotowanie tego obiadu potrzeba poświęcić trochę czasu. Ale warto. Lekka kaszka kuskus, aromatyczny sos i warzywa. Z dodatkiem jagnięciny. Niezwyklę aromaty unoszą się w powietrzu. Warto spróbować tego dania.
- Średnia cebula czerwona
- 3 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
- Natka pietruszki
- Świeża czerwona papryczka chili (1/2 jeśli chcecie mniej ostre)
- 8 suszonych moreli
- Oliwa
- Mały kawałek masła
- Kmin mielony
- Sól morska i świeżo mielony pieprz
- Garstka słonecznika
- Szklanka ciecierzycy suchej lub 400 g puszka
- 200 g kuskusu
- Cytryna
- 250 g karkówki jagnięcej
- Mały jogurt naturalny
Wykonanie:
- Ciecierzycę namocz dzień wcześniej (przez całą noc) i gotuj ok.2 h, aż będzie miękka (chyba, że używamy z puszki to pomijamy).
- Cebulę i pomidory drobno pokrój (chyba, że używamy z puszki to pomijamy).
- Pietruszkę i chilli drobno pokrój. Morele w paseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, chilli, morele i masło. Smaż, aż cebula lekko zmięknie.
- Wsyp 2 łyżeczki kminu, szczyptę soli i pieprzu, słonecznik i wymieszaj.
- Dodaj pomidory, część natki pietruszki, ciecierzycę (wraz z całą zalewą, jak z puszki) wraz z 1/2 szklanki zalewy, w której sie gotowała. Dolej troszkę wody jak za gesty sos. Gotuj 5 minut.
- Kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą, tak, aby woda przykryła kaszę (nie więcej).
- Wsyp szczyptę soli, pieprzu, wsciśnij sok z cytryny i skrop oliwą. Przykryj miskę folią i odstaw na 5-8 minut. Wymieszaj po napęcznieniu.
- Sos wymieszaj i odstaw.
- Mięso pokrój w paski. Patelnię rozgrzej.
- Na deskę do krojenia wsyp odrobinę kminu, szczyptę soli i pieprzu.
- Mięso obtoczyć w przyprawach, dociskając dłonią.
- Odrobinę oliwy wlej na patelnię, połóż mięso i podsmaż je ok. 5 minut na złoty kolor z obu stron.
- Na talerz połóż kuskus, mięso, sos, jogurt i pietruszkę.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)