niedziela, 15 lutego 2015

Jagnięcina po marokańsku

Na przygotowanie tego obiadu potrzeba poświęcić trochę czasu. Ale warto. Lekka kaszka kuskus, aromatyczny sos i warzywa. Z dodatkiem jagnięciny. Niezwyklę aromaty unoszą się w powietrzu. Warto spróbować tego dania.



Składniki:
  • Średnia cebula czerwona
  • 3 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów
  • Natka pietruszki
  • Świeża czerwona papryczka chili (1/2 jeśli chcecie mniej ostre)
  • 8 suszonych moreli
  • Oliwa
  • Mały kawałek masła
  • Kmin mielony
  • Sól morska i świeżo mielony pieprz
  • Garstka słonecznika
  • Szklanka ciecierzycy suchej lub 400 g puszka 
  • 200 g kuskusu
  • Cytryna
  • 250 g karkówki jagnięcej
  • Mały jogurt naturalny
Wykonanie:
  1. Ciecierzycę namocz dzień wcześniej (przez całą noc) i gotuj ok.2 h, aż będzie miękka (chyba, że używamy z puszki to pomijamy).
  2. Cebulę i pomidory drobno pokrój (chyba, że używamy z puszki to pomijamy).
  3. Pietruszkę i chilli drobno pokrój. Morele w paseczki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, chilli, morele i masło. Smaż, aż cebula lekko zmięknie.
  5. Wsyp 2 łyżeczki kminu, szczyptę soli i pieprzu, słonecznik i wymieszaj.
  6. Dodaj pomidory, część natki pietruszki, ciecierzycę (wraz z całą zalewą, jak z puszki) wraz z 1/2 szklanki zalewy, w której sie gotowała. Dolej troszkę wody jak za gesty sos. Gotuj 5 minut.
  7. Kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą, tak, aby woda przykryła kaszę (nie więcej).
  8. Wsyp szczyptę soli, pieprzu, wsciśnij sok z cytryny i skrop oliwą. Przykryj miskę folią i odstaw na 5-8 minut. Wymieszaj po napęcznieniu.
  9. Sos wymieszaj i odstaw.
  10. Mięso pokrój w paski. Patelnię rozgrzej.
  11. Na deskę do krojenia wsyp odrobinę kminu, szczyptę soli i pieprzu.
  12. Mięso obtoczyć w przyprawach, dociskając dłonią.
  13. Odrobinę oliwy wlej na patelnię, połóż mięso i podsmaż je ok. 5 minut na złoty kolor z obu stron.
  14. Na talerz połóż kuskus, mięso, sos, jogurt i pietruszkę.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)