Kapusta z imbirem
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- kawałek świeżego imbiru
- olej, sól, pieprz
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka miodu. możesz dodać więcej w razie potrzeby
- 1/4 szklanki bulionu domowego
- 2-3 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
Wykonanie:
- Kapustę poszatkuj.
- Czosnek i imbir posiekaj, a marchewkę pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej olej, wrzuć marchewkę i kapustę. Podsmaż chwilę.
- Dodaj bulion, imbir i czosnek. Mieszaj i smaż ok.20-30 min, aż kapusta będzie miękka.
- Dopraw kapustę solą, pieprzem, miodem, skrop winem ewentualnie.
Kapusta z koperkiem i kiełbasą
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru np. brzozowego
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- koperek (ok. 1/2 pęczka)
- kawałek swojskiej, dobrej kiełbasy
- szklanka bulionu (lub wody)
Wykonanie:
- Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką bulionu lub wody. W razie potrzeby dolej więcej. Kapusta musi być przykryta
- Dodaj ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj masło,jak na patelni wytopiło się za mało tłuszczu z kiełbasy.
- Do kapusty dodaj kiełbasę z czosnkiem i drobno pokrojony koperek. Podduś jeszcze chwilę.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem.
Kapusta pomidorowa
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru np. brzozowego
- odrobina suszonej papryczki chilli
- kilka pomidorów świeżych lub 1/2-1 puszka pomidorów
- kawałek swojskiej, dobrej kiełbasy
- szklanka bulionu lub wody
Wykonanie:
- Kapustę poszatkuj i włóż do garnka, zalej szklanką wody lub bulionu. W razie potrzeby dolej więcej. Kapusta musi być przykryta
- Dodaj ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj masło,jak na patelni wytopiło się za mało tłuszczu z kiełbasy.
- Do kiełbasy dodaj pomidory i poczekaj aż zmiękną, rozdrobnij je. Dodaj szczyptę chilli.
- Do kapusty dodaj kiełbasę z pomidorami.. Podduś jeszcze chwilę.
- Dopraw solą, pieprzem, cukrem.
Smacznego:)
Kapusta w każdej wersji jest pyszna!
OdpowiedzUsuń