środa, 11 lutego 2015

Pesto z rukoli z orzechami włoskimi

Pesto pojawiało się już kilka razy na blogu. Tym razem zamiast ziaren słonecznika użyłam orzechy włoskie. I przyznam szczerze, że używam je najczęściej. Po pierwsze mam do nich łatwiejszy dostęp, a po drugie co najważniejsze po prostu lepiej mi smakuje pesto z orzechów włoskich. Jest bardziej wyraziste w smaku. Propozycja jako bazę na kanapki, tosty, czy dodatek do jajecznicy czy makaronu jest u mnie często występująca:) prosto, a zdrowo..i o to właśnie chodzi!

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • garść startego parmezanu lub grana padano
  • oliwa z oliwek (ok. 2-3 łyżki)
  • szczypta soli
Wykonanie:
  1. Orzechy zalej gorącą wodą i odstaw aż zmiękną, odcedz z wody.
  2. W misce blendera umieść orzechy, rukolę, oliwę i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Zblenduj. W razie potrzeby dodaj oliwę.
  3.  Dodaj starty ser i szczyptę soli. Zmiskuj raz jeszcze przez chwilkę.
  4. Pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać oliwę, żeby się nie zepsuło i przechowywać ok.2 tyg w lodówce.
Smacznego:)


kanapki z pesto i także z hummusem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)