środa, 11 lutego 2015

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Jak Was najdzie ochota na pieczone ziemniaczki, a nie można zrobić grilla to koniecznie zróbcie je w piekarniku w środku zimy:) proste i takie oczywiste danie, które można zaserwować na kolację i zrobić sobie wolne od diety:P 

Składniki:

  • kilka ziemniaków
  • kilka plasterków boczku wędzonego najlepiej
  • kawałek sera białego + jogurt naturalny + szczypirek + sól + pieprz + szczypta chilli
  • kawałek masła + ząbek czosnku + ulubione świeże zioła (np. koperek lub pietuszka lub mięta) + szczypta soli

Wykonanie:

  1. Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, lekkko ostudzić.
  2. Naciąć w 2-3 miejscach i włożyć tam kawałek plasterka boczku. 
  3. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku, ażz się zarumieni boczek (mu lubimy taki chrupiący węgielek:P ).
  4. Przygotować masełko ziołowe i twarożek.
  5. Masełko: utrzeć masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać pokrojone zioła, przyprawić.
  6. Twarożek: ser utrzeć z jogurtem, dodać drobno pokrojony szczypiorek, przyprawić.
  7. Ziemniaki podawać z masełkiem lub twarożkiem, albo z tym i z tym:) i warzywkami.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)