Składniki:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 puszki mleka kokosowego
- 2 marchewk
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- Kilka malutkich papryczek chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz, sos sojowy do smaku
- Olej do smażenia
- 1/3 słoika pędów bambusa, pokrojonych ( można pominąć)
- Ok 1/2 l bulionu
Wykonanie:
- Kurczaka oczyść i pokroj w paseczki.
- Cebule i czosnek drobno siekamy, a papryczki oczyszczone z ziarenek kroimy w paseczki.
- Marchew kroimy w paseczki lub talarki.
- Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i papryczki, chwilę podsmażamy,
- Dodajemy mięso z kurkumą, podsmażamy i wlewamy bulion.
- Przyprawiamy i dodajemy marchewkę.
- Jak marchew i mięso będą miękkie to wlewamy mleko kokosowe.
- Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
- Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
moje smaki :)
OdpowiedzUsuń