piątek, 23 października 2015

Szybka zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Nasze odkrycie na pyszną, rozgrzewającą i szybką zupę z mlekiem kokosowym:) często ją robimy i uwielbiamy!

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 2 marchewk
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • Kilka malutkich papryczek chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • Olej do smażenia 
  •  1/3 słoika pędów bambusa, pokrojonych ( można pominąć)
  • Ok 1/2 l bulionu
Wykonanie:
  1. Kurczaka oczyść i pokroj w paseczki.
  2. Cebule i czosnek drobno siekamy, a papryczki oczyszczone z ziarenek kroimy w paseczki.
  3. Marchew kroimy w paseczki lub talarki.
  4. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i papryczki, chwilę podsmażamy,
  5. Dodajemy mięso z kurkumą, podsmażamy i wlewamy bulion.
  6. Przyprawiamy i dodajemy marchewkę.
  7. Jak marchew i mięso będą miękkie to wlewamy mleko kokosowe.
  8. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
  9. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego;)




1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)