Lubię testować przepisy innych blogerów, natomiast nie jestem zwolenniczką powielania ich dalej. Natomiast w tym przypadku chciałabym zrobić wyjątek i przedstawić Wam przepis z Pamiętnika Dietetyka (http://z-pamietnika-dietetyka.blogspot.com/2013/01/dietetyczne-serniczki-na-spodzie-z.html ). Te serniczki są gennialne, bardzo dobreeeee:) polecam:)
Składniki:
- 2 serki wiejskie po 200g
- 2 jaja
- 1/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- łyżka masła
Wykonanie:
- Płatki owsiane i masło mieszamy ze sobą i następnie wyklejamy dno foremek.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wkładamy do osobnej miski i miksujemy z cukrem, następnie dokładamy serki i nadal miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy budyń.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją delikatnie z całą masą.
- Napełniamy ciastem foremki, dajcie trochę mniej niż ja, bo za bardzo wyrosły i pękły.
- Pieczemy ok. 20-25min w temp. 180 st. ( serniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika).
Dodatki:
muss jabłkowo-malinowy: http://www.kuchniazpomyslem.pl/2013/01/muss-jabko-malinka.html