czwartek, 30 maja 2013

Makaron z pesto ze szparagów i rukoli

Lubisz szparagi? Spróbuj koniecznie;) z dodatkiem suszonych pomidorów... pychotka!

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • ulubiony makaron
  • 2 garście rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • kawałek sera, np. Grana Padano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Główki odetnij i odłóż. Resztę łodyżek pokrój na kawałki 3 cm.
  2. Zagotuj sporą ilość wody i wrzuć na 3 minuty kawałki szparagów (bez główek), odcedź.
  3. Do tej samej wody wrzuć makaron i ugotuj al dente. Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
  4. Zmiksuj szparagi, garść rukoli,czosnek, sól, oliwę i sok z cytryny. Jeśli masa jest za gęsta dodaj 1-2 łyżki wody z makaronu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Wymieszaj ugotowany makaron z pesto,dodaj rukolę i główki szparagów. Posyp serem.
Idealnie pasuje kurczaczek i suszone pomidory!!!

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)