Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- ulubiony makaron
- 2 garście rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cytryny
- kawałek sera, np. Grana Padano
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki. Główki odetnij i odłóż. Resztę łodyżek pokrój na kawałki 3 cm.
- Zagotuj sporą ilość wody i wrzuć na 3 minuty kawałki szparagów (bez główek), odcedź.
- Do tej samej wody wrzuć makaron i ugotuj al dente. Na minutę przed końcem gotowania dodaj główki szparagów.
- Zmiksuj szparagi, garść rukoli,czosnek, sól, oliwę i sok z cytryny. Jeśli masa jest za gęsta dodaj 1-2 łyżki wody z makaronu. Dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj ugotowany makaron z pesto,dodaj rukolę i główki szparagów. Posyp serem.
Idealnie pasuje kurczaczek i suszone pomidory!!!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)