czwartek, 30 maja 2013

Lekkie jogurtowe ciasto z rabarbarem

Delikatne ciasto z rabarbarem. Polecam nie tylko do kawusi, ale i do kakao;) rabarbar można zastąpić innymi owocami, np. brzoskwinią i udekorować nią zamiast kruszonki;)

Składniki:

  • 300 g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • Rabarbar
Kruszonka:
  • Szklanka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru


Wykonanie:

  1. Przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  2. Dodajemy jajka, cukier, olej, jogurt i miksujemy.
  3. Rabarbar kroimy w paseczki i mieszamy z ciastem.
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
  5. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ręką w misce, aż powstaną grudki.
  6. Kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)