Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
farsz:
- pęczek botwinki
- ząbek czosnku
- kawałek ulubionego sera (ja dałam żółty, ale może to być camembert, mozarella, feta..)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i pozostałe składniki na ciasto.
- Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
- Botwinkę umyj, pokrój i gotuj w osolonej wodzie ok 3 minuty. Odsącz na sitku.
- Jogurt wymieszaj z jajkami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj olej i przyprawy.
- Do masy jogurtowo-jajecznej dodaj botwinkę i wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej w 190 st.
- Formę do tarty albo tortownicę wysmaruj olejem i wylep rozwałkowanym ciastem.
- Na ciasto wyłóż farsz i posyp startym serem.
- Piecz ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
musi być smaczna:)
OdpowiedzUsuń