czwartek, 30 maja 2013

Tarta z botwinką

Skoro sezon na młode warzywka postanowiłam wykorzystać botwinkę:) tarta mniam.... smacznego:)

Składniki:


ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
farsz:
  • pęczek botwinki
  • ząbek czosnku
  • kawałek ulubionego sera (ja dałam żółty, ale może to być camembert, mozarella, feta..)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, sól i pozostałe składniki na ciasto. 
  2. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Botwinkę umyj, pokrój i gotuj w osolonej wodzie ok 3 minuty. Odsącz na sitku.
  4. Jogurt wymieszaj z jajkami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj olej i przyprawy.
  5. Do masy jogurtowo-jajecznej dodaj botwinkę i wymieszaj.
  6. Piekarnik nagrzej w 190 st.
  7. Formę do tarty albo tortownicę wysmaruj olejem i wylep rozwałkowanym ciastem.
  8. Na ciasto wyłóż farsz i posyp startym serem.
  9. Piecz ok. 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego:)












1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)