poniedziałek, 27 maja 2013

Tort migdałowy

Szybki tort bez pieczenia;)

Składniki:
  • 200g masła
  • 150 g cukru
  • 200 g płatków migdałów
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 150 ml mocnej kawy
  • 50 ml rumu
  • 200g biszkoptów
  • truskawki do dekoracji


Wykonanie:
  1. Masło utrzyj z 3/4 cukru na gładką masę.
  2. Migdałów zblenduj na proszek i dodaj do masy.
  3. Cały czas ucierając wlewaj bardzo powoli połowę śmietanki i miksuj aż masa będzie puszysta.
  4. Mocną kawę wymieszaj z rumem i namaczaj w nich biszkopty (zanurz tylko na chwilkę,bo będą rozmoknięte).
  5. Spód tortownicy wysmaruj masłem,a boki wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, jeden obok drugiego.
  7. Na biszkopty wyłóż krem, następnie drugą porcję biszoptów i znowu krem.
  8. Tortownicę włóż do lodówki na 2 h.
  9. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem.
  10. Posmaruj śmietanką wierzch i boki tortu i udekoruj migdalami i truskawkami.
Smacznego:)


5 komentarzy:

  1. mniam!:) ale kusisz:)
    Przepraszam, że tyle mnie nie było tutaj, ale i czasu brak i Internet odmawiał posłuszeństwa:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować;) mam nadzieje,ze z internetem nie będzie już problemu;)pozdrawiam;)

      Usuń
  2. pycha! bardzo fajny tort i w dodatku taki szybki :) zapraszam do siebie na tort cappuccino ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)