Składniki:
- 200g masła
- 150 g cukru
- 200 g płatków migdałów
- 400 ml śmietanki 36%
- 150 ml mocnej kawy
- 50 ml rumu
- 200g biszkoptów
- truskawki do dekoracji
Wykonanie:
- Masło utrzyj z 3/4 cukru na gładką masę.
- Migdałów zblenduj na proszek i dodaj do masy.
- Cały czas ucierając wlewaj bardzo powoli połowę śmietanki i miksuj aż masa będzie puszysta.
- Mocną kawę wymieszaj z rumem i namaczaj w nich biszkopty (zanurz tylko na chwilkę,bo będą rozmoknięte).
- Spód tortownicy wysmaruj masłem,a boki wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dnie tortownicy ułóż biszkopty, jeden obok drugiego.
- Na biszkopty wyłóż krem, następnie drugą porcję biszoptów i znowu krem.
- Tortownicę włóż do lodówki na 2 h.
- Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem.
- Posmaruj śmietanką wierzch i boki tortu i udekoruj migdalami i truskawkami.
mniam!:) ale kusisz:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tyle mnie nie było tutaj, ale i czasu brak i Internet odmawiał posłuszeństwa:(
Polecam spróbować;) mam nadzieje,ze z internetem nie będzie już problemu;)pozdrawiam;)
Usuńpycha! bardzo fajny tort i w dodatku taki szybki :) zapraszam do siebie na tort cappuccino ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO dziękuje,chętnie zajrze
UsuńUwielbiam cappucino;)
Usuń