środa, 19 marca 2014

Szarlotka z pianką kokosową

Przepyszna szarlotka na kruchym cieście:)

Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek (półsłodkich)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
Beza kokosowa:
  • 3 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórków kokosowych + na wierzch do posypania
Ponadto:
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Wykonanie:
  1. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  2. Składniki ciasta szybko wyrobić, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 min.
  3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Smażyć z cukrem na patelni, ostudzić, wymieszać z cynamonem.
  4. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę i zapiec ok.30 min (w nagrzanym do 180 st. piekarniku), aż się zarumieni.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  6. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, bezę i posypać wiórkami kokosowymi.
  7. Piekarnik nagrzać, piec ok 30 min w 150 stopniach.
Smacznego:)





2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)