Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (półsłodkich)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
Beza kokosowa:
- 3 białka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag wiórków kokosowych + na wierzch do posypania
Ponadto:
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania tortownicy
Wykonanie:
- Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
- Składniki ciasta szybko wyrobić, zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na ok. 30 min.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Smażyć z cukrem na patelni, ostudzić, wymieszać z cynamonem.
- Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę i zapiec ok.30 min (w nagrzanym do 180 st. piekarniku), aż się zarumieni.
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
- Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, bezę i posypać wiórkami kokosowymi.
- Piekarnik nagrzać, piec ok 30 min w 150 stopniach.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam szarlotki, czas to nadrobić:) mniam!
OdpowiedzUsuń