Składniki:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki letniej wody
- opakowanie suchych drożdży (7 g)
- łyżka oleju rzepakowego
- kilka suszonych pomidorów i oliwek
- zioła prowansalskie, szczypta soli
Wykonanie:
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże.
- Dodaj wodę i olej i wyrabiaj rękami, aż się połącza składniki.
- Dodaj pokrojone oliwki i suszone pomidory, zioła i sól. Wymieszaj.
- Przykryj ściereczką na ok.30 min w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Następnie znowu wyrób, podsyp maka, żeby się nie kleiło do dłoni i rozwałkuj.
- Ciasto podziel na 2 części lub zostaw jedną większą.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej placek.
- Skop go oliwą i piecz ok.20 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)