środa, 12 grudnia 2018

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Lubię zrobić chłopakom te włoskie placki drożdżowe na kolację albo w okresie wakacyjnym wziaść na jakaś wycieczkę czy piknik. Smakuja zarówno same jak i posmarowane serkiem z warzywami.

Składniki:

  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • kilka suszonych pomidorów i oliwek
  • zioła prowansalskie, szczypta soli

Wykonanie:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże. 
  2. Dodaj wodę i olej i wyrabiaj rękami, aż się połącza składniki.
  3. Dodaj pokrojone oliwki i suszone pomidory, zioła i sól. Wymieszaj. 
  4. Przykryj ściereczką na ok.30 min w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  5. Następnie znowu wyrób, podsyp maka, żeby się nie kleiło do dłoni i rozwałkuj. 
  6. Ciasto podziel na 2 części lub zostaw jedną większą.
  7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej placek.
  8. Skop go oliwą i piecz ok.20 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku.
Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)