poniedziałek, 10 grudnia 2018

Paszteciki mięsne np. do barszczu


Jak mam sporą ilość gotowanego mięsa z rosołu to często robię albo mięsną pastę do kanapek albo paszteciki. Sa pyszne. 

Składniki:

ciasto:
  • ok. 500 g mąki ( w razie potrzeby dosyp, żeby ciasto się nie kleiło)
  • 250 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

  • dowolne gotowane mięsko (u mnie indyk, kurczak i wołowe z rosołu)
  • cebula, majeranek, sól i pieprz oraz olej do duszenia



Wykonanie:


Farsz:

  1. Mięsko obierz z kości, rozdrobnij.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju, dodaj przyprawy.
  3. Mięsko wymieszaj z cebulą i przyprawami. Zblenduj.


Ciasto:

  1. Mleko podgrzej, następnie rozpuść w nim masło i przestudź. 
  2. Wbij dwa jajka i dokładnie wymieszaj. 
  3. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, a następnie wlej jeszcze letnie mleko z masłem i jajkami.
  4. Zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę, do podwojenia objętości).
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie delikatnie wyrób ciasto.
  6. Ciasto podziel na dwie części.
  7. Następnie ciasto posmaruj farszem do połowy. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i spłaszcz dłonią. 
  8. Pokrój na skos na 2-3 cm kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Posmaruj paszteciki mlekiem lub rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem.
  10. Piecz ok. 20 -25 minut w 180 st.
Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)