Jak mam sporą ilość gotowanego mięsa z rosołu to często robię albo mięsną pastę do kanapek albo paszteciki. Sa pyszne.
Składniki:
ciasto:
- ok. 500 g mąki ( w razie potrzeby dosyp, żeby ciasto się nie kleiło)
- 250 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jaja
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
farsz:
- dowolne gotowane mięsko (u mnie indyk, kurczak i wołowe z rosołu)
- cebula, majeranek, sól i pieprz oraz olej do duszenia
Wykonanie:
Farsz:
- Mięsko obierz z kości, rozdrobnij.
- Cebulę pokrój w kostkę i podduś na oleju, dodaj przyprawy.
- Mięsko wymieszaj z cebulą i przyprawami. Zblenduj.
Ciasto:
- Mleko podgrzej, następnie rozpuść w nim masło i przestudź.
- Wbij dwa jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, a następnie wlej jeszcze letnie mleko z masłem i jajkami.
- Zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę, do podwojenia objętości).
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie delikatnie wyrób ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części.
- Następnie ciasto posmaruj farszem do połowy. Zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i spłaszcz dłonią.
- Pokrój na skos na 2-3 cm kawałki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Posmaruj paszteciki mlekiem lub rozbełtanym żółtkiem i posyp sezamem.
- Piecz ok. 20 -25 minut w 180 st.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)