wtorek, 28 maja 2013

Delikatne kopytka z mąki ryżowej

Delikatne kluseczki idealne na obiadek dla naszych pociech ;)

Składniki:
  • ok.100 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Wykonanie:

  1. Ziemniaki rozgnieć, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
  2. Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, żeby dało się uformować rulonik i nie kleiło do rąk.
  3. Z uformowanego ruloniku potnij małe kawałeczki i ugotuj we wrzątku przez 3 min od wypłynięcia.
Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Jest to ciekawy przepis. Ważne, że w kopytkach nie ma glutenu, a przygotowuje się je oczywiście bez smażenia. Szukam takich prostych potraw dla wnuczki (rok i 9 m-cy). Zna już placuszki z mąką kukurydzianą, jajkiem, drobno pokrojonymi- jabłkiem i bananem,posypane cukrem pudrem. Bardzo chcę urozmaicić jej jadłospis potrawami, których się nie smaży. Dziękuję! Babcia Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Zainteresował mnie przepis, ale niestety, robiąc kluski wg Pani przepisu (oczywiście ze starych ziemniaków), kopytka po 15 sekundach we wrzątku się rozpadały. Nie wiem gdzie tkwi problem, a tak zależało mi właśnie na bezglutenowych... :( Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaków.... Ją robię takie z dodatkiem marchewki i wychodzą w fajnym pomarańczowym kolorze... Pozdrawiam

      Usuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)