Składniki:
- ok.100 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ryżowej
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie:
- Ziemniaki rozgnieć, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
- Mąki ryżowej dodajemy tylko tyle, żeby dało się uformować rulonik i nie kleiło do rąk.
- Z uformowanego ruloniku potnij małe kawałeczki i ugotuj we wrzątku przez 3 min od wypłynięcia.
Smacznego:)
Jest to ciekawy przepis. Ważne, że w kopytkach nie ma glutenu, a przygotowuje się je oczywiście bez smażenia. Szukam takich prostych potraw dla wnuczki (rok i 9 m-cy). Zna już placuszki z mąką kukurydzianą, jajkiem, drobno pokrojonymi- jabłkiem i bananem,posypane cukrem pudrem. Bardzo chcę urozmaicić jej jadłospis potrawami, których się nie smaży. Dziękuję! Babcia Ewa
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie przepis, ale niestety, robiąc kluski wg Pani przepisu (oczywiście ze starych ziemniaków), kopytka po 15 sekundach we wrzątku się rozpadały. Nie wiem gdzie tkwi problem, a tak zależało mi właśnie na bezglutenowych... :( Sylwia.
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od rodzaju ziemniaków.... Ją robię takie z dodatkiem marchewki i wychodzą w fajnym pomarańczowym kolorze... Pozdrawiam
Usuń