sobota, 18 maja 2013

Naleśniczki bezglutenowe dla niemowląt

Naleśniczki zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Pyszne, lekkie i już nasz niemowlak może spróbować. A wręcz zajadać się. Dorośli mogą dodać dżemu, natomiast dla niemowlaka super będzie mus z jabłuszek. 

Składniki: (ok. 10 szt)
  • 200 ml mleka modyfikowanego w wersji dla niemowląt ( w wersji dla dorosłych zwykłe mleko krowie)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli 
  • olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
  1. Składniki zmiksuj dodając powoli mąkę. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodaj mąkę.
  2. Usmaż na patelni małe placuszki. Ja wykonałam je na grillu elektrycznym z wkładką na małe placuszki
Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Tak się zastanawiam.... bo słyszałam, że mleko modyfikowane nie może być podgrzewane do wysokich temperatur, to na pewno można je usmażyć w takim naleśniku bez konsekwencji?

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)