poniedziałek, 28 października 2013

Jagodzianki

Tradycyjne jagodzianki. Tak dla urozmaicenia mozna zrobic kilka pierozków drożdzowych z jagodami;) pychotka;))

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • Szklanka mleka
  • 4,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • Sól
Farsz:
  • 2szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżczki mąki ziemniaczanej
  • Jajko
  • Olej wysmarowana blachy (lub papier do pieczenia)


Wykonanie:

  1. Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdży zaczęły pracować.
  2. Następnie dodaj utarte z resztą cukru jajka, przesianą mąkę, stopnione i przestudzone masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ok.30 min, aż stanie się pulchne i zacznie odchodsić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Farsz: jagody wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  4. Ciasto rozwałkuj, kubkiem wytnij koła i nałóż łyżkę farszu. Zlep brzegi.
  5. Blaszkę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż jagodzianki. Odstawić w ciepłe miejsce. 
  6. Gdy bułeczki podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 175stopni. Piecz ok. 20 minut.
Smacznego;)
















2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)