Składniki:
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- Szklanka mleka
- 4,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 kostki masła
- Sól
Farsz:
- 2szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżczki mąki ziemniaczanej
- Jajko
- Olej wysmarowana blachy (lub papier do pieczenia)
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzyj w misce z łyżką cukru i mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdży zaczęły pracować.
- Następnie dodaj utarte z resztą cukru jajka, przesianą mąkę, stopnione i przestudzone masło oraz szczyptę soli. Wyrabiaj ok.30 min, aż stanie się pulchne i zacznie odchodsić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Farsz: jagody wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
- Ciasto rozwałkuj, kubkiem wytnij koła i nałóż łyżkę farszu. Zlep brzegi.
- Blaszkę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż jagodzianki. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Gdy bułeczki podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika do temp. 175stopni. Piecz ok. 20 minut.
Smacznego;)
pysznosci:)
OdpowiedzUsuńMniam, jagodzianki są pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuń