wtorek, 22 października 2013

Tarta ze szpinakiem,brokułami i pomidorami

Bogata tarta,  przepyszna;)

Składniki:
  • 3-4 kostki mrożonego szpinaku
  • Puszka całych pomidorów w puszce
  • 1/2 opakowania mrożonych brokułów
  • 1 papryczka peperoni
  • 1/3 op. sera feta
  • Ok. 6 suszonych pomidorów
  • Pieprz
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 36%
  • Jajko
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 op. startej mozarelli 
  • Kulka mozarelli
  • Zioła prowansalskie
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • Szczypta soli
  • Jajko
Wykonanie:
  1. Ciasto: składniki posiekaj i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 min.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Blaszkę do tarty wysmaruj masłem.
  3. Blaszkę wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min w 180 stopniach.
  4. Do rondelka wlej mleko dodaj szpinak i czosnek. Podduś.
  5. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Jajko rozbełtaj, dodaj kremówkę, pieprz, gałkę muszkatołową i mozarellę tartą.
  7. Na ciasto połóż szpinak, pomidory z puszki odciśnięte z zalewy, brokuły, pomidory suszone i pepperoni pokrojone w paseczki oraz ser feta pokrojony w kostkę.
  8. Zalej kremówką, połóż plasterki mozarelli. Posyp ziołami prowansalskimi.
  9. Piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 st.
Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)