sobota, 19 października 2013

Pomarańczowe brownies z orzechami

Ciasto pysznie czekoladowe. Super wyczuwalne kawałki czekolady, orzechy  i skórka pomarańczowa. Fajne i szybkie. Warto zrobić to pyszne ciacho;))

Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady (150 g roztopionej w kąpieli wodnej, 50 g  pokrojonej w kawałki)
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 3/4 szklanki przeciwnej mąki
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
  1. Włącz piekarnik na 200 stopni.
  2. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  3. Masło roztop i wymieszaj z cukrem. Dodaj jajka, ubij lub zmiksuj.
  4. Gdy masa bedzie jednolita dodaj orzechy, czekoladę, skórkę pomarańczowa. Wymieszaj.
  5. Dodaj połowę sypkich składników, ponownie wymieszaj.
  6. Wsyp pozostałą część składników, wymieszaj.
  7. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wlej masę.
  8. Powkładaj połamane kawałki czekolady w ciasto. Piecz ok. 30 minut.
Smacznego:)


2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)