czwartek, 17 października 2013

Rabarbar w chmurach

Z masy tego ciasta można zrobić tradycyjne ciasto w blaszce, albo małe babeczki. Babeczki bardziej efektowne i moim zdaniem lepsze;)) bardzo lubię rabarbar i te babeczki często robię;)

Składniki: 
  • 4 całe jajka
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 400 g jogurtu naturalny
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 laski rabarbaru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • Łyżka cynamonu
  • Łyżka cukru pudru
Wykonanie:
  1. Jajka, olej, cukier i jogurt zmiksować.
  2. Dodać mąkę i  proszek do pieczenia. Zmiksować ponownie. 
  3. Dodać rabarbar, wymieszać.
  4. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek na muffinki.
  5. Białko ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
  6. Postypać wiórkami kokosowymi zmieszanymi z cynamonem
  7. Piec 40 min w 180 stopniach.
Smacznego:)









1 komentarz:

  1. Mmm, cudowne! Uwielbiam rabarbar :) Szkoda, że na sezon jeszcze tak długo trzeba czekać...

    OdpowiedzUsuń

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)