Składniki:
- 3-4 kostki mrożonego szpinaku
- Puszka całych pomidorów w puszce
- 1/2 opakowania mrożonych brokułów
- 1 papryczka peperoni
- 1/3 op. sera feta
- Ok. 6 suszonych pomidorów
- Pieprz
- 3-4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- Jajko
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 op. startej mozarelli
- Kulka mozarelli
- Zioła prowansalskie
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g schłodzonego masła
- Szczypta soli
- Jajko
Wykonanie:
- Ciasto: składniki posiekaj i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 min.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto. Blaszkę do tarty wysmaruj masłem.
- Blaszkę wyłóż ciastem, ponakłuwaj widelcem i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 min w 180 stopniach.
- Do rondelka wlej mleko dodaj szpinak i czosnek. Podduś.
- Brokuły ugotuj w osolonej wodzie.
- Jajko rozbełtaj, dodaj kremówkę, pieprz, gałkę muszkatołową i mozarellę tartą.
- Na ciasto połóż szpinak, pomidory z puszki odciśnięte z zalewy, brokuły, pomidory suszone i pepperoni pokrojone w paseczki oraz ser feta pokrojony w kostkę.
- Zalej kremówką, połóż plasterki mozarelli. Posyp ziołami prowansalskimi.
- Piec w piekarniku ok. 30 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)