czwartek, 17 października 2013

Żeberka w kapuście

Nie przepadam za tego typu mięsem w porównaniu do mojego męża;) ale te żeberka bardzo lubię. Polecam spróbować;)

Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 2 sosy pieczeniowe ciemne
  • przyprawa do żeberek
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Żeberka pokroić w paseczki i dobrze przyprawić. Odstawić na 1 h do lodówki.
  2. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić.
  3. Żeberka obtoczyć w mące i podpiec na oleju.
  4. Włożyć do rondla kapustę i żeberka, zalać wrzącą wodą i dusić ok. 30 min.
  5. Sosy wymieszać w zimnej wodzie, żeby nie było grudek.
  6. Dodać sos, wymieszać i gotować jeszcze chwilkę.
Smacznego:)