czwartek, 15 maja 2014

Babka cynamonowa

Babki podobnie jak muffiny mają tą zaletę, że szybko się robi i są pyszne;)) ja bardzo lubię Wielkanoc właśnie za Mazurki i Babki;)) a  aromat cynamonu to super bonus;) uwielbiam cynamon;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Szklanka mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szklanka oleju
  • 4 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki mleka
  • Szczypta solo
  • Masło i  bułka tarta do wysmarowania formy
  • Polewa czekoladowa, migdały i skórka pomarańczowa do dekoracji (opcja)
Wykonanie:
  1. Jajka utrzyj z cukrem i szczyptą soli.
  2. Dodaj dżem i starannie wymieszaj.
  3. Stopniowo dodawaj ciągle miksując olej, mleko, cynamon, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną.
  4. Foremkę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  5. Masę wlej do formy, piekarnik nagrzej do 180 st i piecz godzinę.
  6. Jak babka ostygnie polej czekoladą i udekoruj.
Smacznego;)



1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)