Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- Szklanka mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szklanka oleju
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mleka
- Szczypta solo
- Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- Polewa czekoladowa, migdały i skórka pomarańczowa do dekoracji (opcja)
Wykonanie:
- Jajka utrzyj z cukrem i szczyptą soli.
- Dodaj dżem i starannie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj ciągle miksując olej, mleko, cynamon, mąkę przesianą z sodą oczyszczoną.
- Foremkę do babki wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Masę wlej do formy, piekarnik nagrzej do 180 st i piecz godzinę.
- Jak babka ostygnie polej czekoladą i udekoruj.
Mmm, bardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń