Etap I (mały słoiczek ok.180 ml)
Składniki:
- 1/2 słoiczka cieplej wody
- Łyżka mąki razowej, żytniej z pełnego przemiału
- Szczypta soli
- 2 żabki czosnku, obrać, pokroić w paseczki
- Piętka chleba zwykłego, drobno pokrojona
Wykonanie:
- Do połowy słoiczka wlać wodę, dodać mąke, sól, czosnek i chleb.
- Zakręcić i rozbełtać. Odstawić w kuchni, najlepiej na nasłonecznionym parapecie. Na ok. 3 tygodnie, aż skwasnieje.
Etap II (Słoiki 1 l)
Składniki:
- 1/2 słoika cieplej wody
- 4 Łyżki mąki razowej, żytniej z pełnego przemiału
- Szczypta soli
- Mala główka czosnku, obrać, pokroić w paseczki
Wykonanie:
- Do połowy słoika wlać wodę, dodać mąkę, sól, czosnek. Wymieszać i dodać 2 łyżki rozczynu.
- Dolać cieplej wody, tak żeby był cały słoik pełny.
- Co 2 dzień pomieszać łyżka zawartość słoika. Użyć do gotowania okolo 5 dnia. Im pózniej tym bedzie kwaśniejszy.
Rozczyn z I etapu uźywamy do przygotowania rozczynu właściwego na żur. Jeżeli przygotujemy rozczyn z II etapu to gotujemy na jego bazie żur. Z rozczynu z I etapu możemy przygotować kilka słoików rozczynu II. On sobie moze tak lezakować na parapecie,w ciepłym miejscu kilka tygodni. Możemy obdarować najbliższych rozczynem II, bo rozczynu I wystarczy na spora liczbę żuru;)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)