środa, 7 maja 2014

Pesto bazyliowe

Bardzo lubię pestek jako dodatek do kanapki albo makaronu. Szybkie i pyszne;)

Składniki:

  • Pęczek bazylii świeżej
  • Garść ziaren słonecznika prażonego na suchej patelni
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Kawałeczki parmezanu, startego na tarce
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w misce blendera, zmiksować. Jeżeli bedzie za sucha masa dodać krople oliwy.
  2. Pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać oliwę, żeby się nie zepsuło i przechowywać ok.2 tyg w lodówce
Smacznego;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)