Składniki:
- 2 czekolady gorzkie (po100g) + 50 g do dekoracji
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- Łyżka kakao
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- Garść mielonych orzechów włoskich i garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z masłem. Kilka łyżek możesz zostawić do dekoracji.
- Dodaj 1/2 szklanki cukru trzcinowego. Wymieszaj aż sie rozpuści.
- Zdejmij garnek z palnika, miskę z garnka, odstaw do wystygniecia.
- Wbij 2 jajka (jedno,wymieszać,drugie).
- Dodaj 4 łyżki mąki kukurydzianej i kakao, wymieszaj.
- Dodaj garstkę zmielonych (lub zblendowanych )orzechów włoskich, wymieszaj.
- Dodaj garstkę żurawiny i wymieszaj.
- Mała blaszkę ( 20x30 cm ) wyłoż papierem do pieczenia, piec w 180 st. ok. 30min
- Ciasto łyżeczką polej rozpuszczoną czekoladą, posyp wiórkami kokosowymi i żurawiną.
świetny pomysł, na pewno smaczne jest takie brownie :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyjątkowo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuń