poniedziałek, 12 maja 2014

Kartoflanka

Zupa dość banalna i zastanawiałam się czy ją umieścić na blogu, ale nutę mogłam się powstrzymać. Jest to zupa, którą kojarzę z babcią i dzieciństwem. Bardzo ją lubię, za tą prostotę chyba najbardziej;))

Składniki:
  • Ok. 1,5 l bulionu drobiowego domowego ( plus marchewka, pietruszka, seler ugotowany)
  • Kilka ziemniaków *
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
Zasmażka:
  • 2-3 łyżki masła
  • Ok. 3 łyżki mąki pszennej
  • Trochę zimnej wody
Wykonanie:
  1. Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i gotuj.
  2. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
  3. Ugotowane warzywa pokrój w słupki. Dodaj do miękkich ziemniaków.
  4. Przygotuj zasmażkę: roztop w rondelku masło, dodaj mąkę, wymieszaj.
  5. Dolej kilka łyżek zimnej wody i rozbełtaj dobrze, tak, żeby nie było grudek.
  6. Dodaj zasmażkę do zupy, rozmieszaj, żeby nie było grudek. Dopraw solą lub pieprzem.
Smacznego;)
* na oko zawsze robię, nie liczyłam ziemniaków. Zupa powinna być gęsta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)