Składniki:
- Ok. 1,5 l bulionu drobiowego domowego ( plus marchewka, pietruszka, seler ugotowany)
- Kilka ziemniaków *
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Zasmażka:
- 2-3 łyżki masła
- Ok. 3 łyżki mąki pszennej
- Trochę zimnej wody
Wykonanie:
- Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i gotuj.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
- Ugotowane warzywa pokrój w słupki. Dodaj do miękkich ziemniaków.
- Przygotuj zasmażkę: roztop w rondelku masło, dodaj mąkę, wymieszaj.
- Dolej kilka łyżek zimnej wody i rozbełtaj dobrze, tak, żeby nie było grudek.
- Dodaj zasmażkę do zupy, rozmieszaj, żeby nie było grudek. Dopraw solą lub pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)