Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu
- op. łososia wędzonego w plastrach
- Garść koperku drobno pokrojonego
Sos:
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyźki masła
- 3 łyżki mąki
- Szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
- Kawałek sera twardego
Wykonanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Łososia pokrój w paseczki lub grubszą kostkę
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj mleko i mieszaj aż zgęstnieje. Uważaj, źeby nie było grudek. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
- 1/2 sosu wymieszaj z makaronem, koperkiem i łososiem. Dodaj trochę startego sera.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż makaron z sosem i zalej resztą sosu.
- Posyp pozostałym serem.
- Piekarnik nagrzej, zapieraj ok. 30 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)