poniedziałek, 12 maja 2014

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem

Prosty i dla makaroniary idealny;)))

Składniki:
  • 1/2 opakowania makaronu
  • op. łososia wędzonego w plastrach
  • Garść koperku drobno pokrojonego
Sos:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyźki masła
  • 3 łyżki mąki
  • Szczypta gałki muszkatołowej, soli i pieprzu
  • Kawałek sera twardego

Wykonanie:
  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Łososia pokrój w paseczki lub grubszą kostkę
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj mleko i mieszaj aż zgęstnieje. Uważaj, źeby nie było grudek. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
  4. 1/2 sosu wymieszaj z makaronem, koperkiem i łososiem. Dodaj trochę startego sera.
  5. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, przełóż makaron z sosem i zalej resztą sosu. 
  6. Posyp pozostałym serem.
  7. Piekarnik nagrzej, zapieraj ok. 30 minut w 180 st.
Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)