czwartek, 15 maja 2014

Mazurek migdałowy

Świąteczny mazurek. Migdały górą;)

Składniki:
  • 45 dag migdałów
  • 30 dag cukru
  • 3 białka
  • Powidła śliwkowe do ozdoby
Wykonanie:
  1. 30 dag migdałów zemleć (ja blendowałam), dodać połowę cukru i zmiksować.
  2. Dodać białka i miksować na gęstą masę.
  3. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piec 35-40 min w nagrzanym do 180 st. piekarniku aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje.
  5. Resztę migdałów drobno posiekać.
  6. W rondelku rozpuścić cukier, dodać 2 łyzki wody i migdały. Wymieszaj i polej na ciasto  masę karmelowo-migdałową.
  7. Udekoruj wierzch kropkami powideł.
Smacznego;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)