czwartek, 15 maja 2014

Mazurek orzechowy

Jestem pewna, że co roku będę serwowała tego Mazurka na Święta. Rozszedł się w ekspresowym tempie, w takim samym jak go zrobiłam;) 

Składniki:

Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Szklanka zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
  1. Na stolnicę przesiej mąke, zetrzyj na tarce masło, dodaj cukier i jajko. Wyrób ciasto.
  2. Blaszkę o boku 20 cm wysmaruj masłem, wylep ciastem blaszkę.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz 15 minut.
  4. Białka ubij na puszystą pianę, dodaj cukier w trakcie miksowania.
  5. Dosyp orzechy i delikatnie wymieszaj.
  6. Wlej masę na podpieczony spód i dalej zapiekaj ok. 5-10 minut, aż wierzch się zarumieni.
  7. Możesz udekorować polewając mazurka roztopioną czekoladą i posypać odrobiną zmielonych orzechów.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)