Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- Masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
- 3 białka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- Szklanka zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Na stolnicę przesiej mąke, zetrzyj na tarce masło, dodaj cukier i jajko. Wyrób ciasto.
- Blaszkę o boku 20 cm wysmaruj masłem, wylep ciastem blaszkę.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz 15 minut.
- Białka ubij na puszystą pianę, dodaj cukier w trakcie miksowania.
- Dosyp orzechy i delikatnie wymieszaj.
- Wlej masę na podpieczony spód i dalej zapiekaj ok. 5-10 minut, aż wierzch się zarumieni.
- Możesz udekorować polewając mazurka roztopioną czekoladą i posypać odrobiną zmielonych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)