sobota, 3 maja 2014

Rozczyn na żurek wielkanocny

Tradycyjny rozczyn na żur. Taki domowy, babciny;)) gwarancja pysznego żuru. Prosty w zrobieniu, ale wymagający leżakowania:)

Etap I (mały słoiczek ok.180 ml)

Składniki:
  • 1/2 słoiczka cieplej wody
  • Łyżka mąki razowej, żytniej z pełnego przemiału
  • Szczypta soli
  • 2 żabki czosnku, obrać, pokroić w paseczki
  • Piętka chleba zwykłego, drobno pokrojona
Wykonanie:
  1. Do połowy słoiczka wlać wodę, dodać mąke, sól, czosnek i chleb. 
  2. Zakręcić i rozbełtać. Odstawić w kuchni, najlepiej na nasłonecznionym parapecie. Na ok. 3 tygodnie, aż skwasnieje.
Etap II (Słoiki 1 l)

Składniki:
  • 1/2 słoika cieplej wody
  • 4 Łyżki mąki razowej, żytniej  z pełnego przemiału
  • Szczypta soli
  • Mala główka czosnku, obrać, pokroić w paseczki
Wykonanie:
  1. Do połowy słoika wlać wodę, dodać mąkę, sól, czosnek. Wymieszać i dodać  2 łyżki rozczynu.
  2. Dolać cieplej wody, tak żeby był cały słoik pełny.
  3. Co 2 dzień pomieszać łyżka zawartość słoika. Użyć do gotowania okolo 5 dnia. Im pózniej tym bedzie kwaśniejszy.
Rozczyn z I etapu uźywamy do przygotowania rozczynu właściwego  na żur. Jeżeli przygotujemy rozczyn z II etapu to gotujemy na jego bazie żur. Z rozczynu z I etapu możemy przygotować kilka słoików rozczynu II. On sobie moze tak lezakować na parapecie,w ciepłym miejscu kilka tygodni. Możemy obdarować najbliższych rozczynem II, bo rozczynu I wystarczy na spora liczbę żuru;)))

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)