Składniki: 10 ciasteczek
- 50 g migdałów
- 1 duże jajko
- 85 g cukru trzcinowego
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 55 g suszonych żurawin i rodzynków
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wysyp migdały na blachę do pieczenia i praż je w piekarniku przez około 10 minut, aż przyrumienią się lekko. Odstaw, aby ostygły.
- Wbij jajko do miski, dodać cukier i ubijaj mikserem na gęsty i jasny kogel-mogel.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do miski, a następnie raz jeszcze do miski z koglem-moglem. Delikatnie połącz suche składniki z koglem-moglem, dodać prażone migdały oraz żurawiny i wyrobób gęste ciasto.
- Przełóż ciasto dużą łyżką do nasmarowanej formy i uformuj zwilżonymi dłońmi równy sześciobok o wymiarach 25 × 6 × 2 cm.
- Piec 20-25 minut, aż się przyrumieni. Odstawić ciasto w formie na 5 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na deskę do krojenia.
- Nożem o rowkowanym ostrzu pokroić ciasto w paski. Ułożyć je płasko na blasze i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut, aż cantuccini się przyrumienią. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Smacznego;)
sama nigdy nie robiłam, super wyszły!:)
OdpowiedzUsuń