poniedziałek, 13 stycznia 2014

Canticcini z migdałami, żurawiną i rodzynkami

Ulubione ciastko do kawy mojego męża;) zawsze jak idziemy na miasto na kawę to zajada się tym "sucharkiem" włoskim;) teraz zajada się nim w domu;) w sumie to nie dziwie mu się, bo sama lubię pomoczyć w kawce takie pyszności;)

Składniki: 10 ciasteczek
  • 50 g migdałów
  • 1 duże jajko
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 55 g suszonych żurawin i rodzynków 

Wykonanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wysyp migdały na blachę do pieczenia i praż je w piekarniku przez około 10 minut, aż przyrumienią się lekko. Odstaw, aby ostygły.
  2. Wbij jajko do miski, dodać cukier i ubijaj mikserem na gęsty i jasny kogel-mogel. 
  3. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do miski, a następnie raz jeszcze do miski z koglem-moglem. Delikatnie połącz suche składniki z koglem-moglem, dodać prażone migdały oraz żurawiny i wyrobób gęste ciasto.
  4. Przełóż ciasto dużą łyżką do nasmarowanej formy i uformuj zwilżonymi dłońmi równy sześciobok o wymiarach 25 × 6 × 2 cm. 
  5. Piec 20-25 minut, aż się przyrumieni. Odstawić ciasto w formie na 5 minut, by nieco przestygło, a następnie przełożyć na deskę do krojenia.
  6. Nożem o rowkowanym ostrzu pokroić ciasto w paski. Ułożyć je płasko na blasze i wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 10-15 minut, aż cantuccini się przyrumienią.  Można je przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.
Smacznego;)



1 komentarz:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)