piątek, 10 stycznia 2014

Pierożki pełnoziarniste z borówkami i sosem borówkowym z migdałami i orzechami

Jak dobrze mieć  owoce mrożone w zamrażarce;) szybkie i proste pierożki na deser:)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie takie po nutelli ok.200 ml)
  • 2 szklanki cieplej wody  (u mnie takie po nutelli ok.200 ml)
  • Miseczka borówek amerykańskich (u mnie mrożonych)
  • Łyżeczka cukru trzcinowego lub więcej, jak kto woli
  • Garstka orzechów i migdałów mielonych
Wykonanie:
  1. W misce zagnieć ciasto z mąki i wody. Uważaj,żeby wody nie było za dużo.
  2. Ciasto cienko rozwalkuj i wytnij koła ze szklanki. Matę do rozwałkowania ciasta podsyp mąką, jakby się kleiło do wałka.
  3. Borówki, jeżeli masz mrożone to rozmroź, odcedź na sitku. Dodaj cukru i wymieszaj.
  4. Z soku z borówek zrób sosik na pierożki. Dodaj do niego zmielone migdały i orzechy. Wymieszaj.
  5. Na wycięte koło z ciasta połóż kilka borówek, zaklej.
  6. Wodę w garnku zagotuj, dodaj szczyptę soli.
  7. Na wrzątek wrzuć porcję pierogów, jak wypłyną na wierzch gotuj jeszcze 2-3 minuty i wyjmie na talerz, jeden obok drugiego, żeby się nie posklejały.
  8. Polej sosem i zajadają się;)
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)