niedziela, 5 stycznia 2014

Zapiekanka rybna z puree z dyni

Bardzo fajne połączenie ryby oraz puree z dyni. Powinna wam zasmakować taka rybka;) mi podpasowała bardzo;)

Składniki:
  • Filet z dorsza
  • Sól, pieprz, sok z cytryny
  • 500 g dyni
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor lub kilka małych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
  1. Ryba: fileta z dorsza przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmij i rozdrobnij na kawałki. Odstaw.
  2. Puree:Cebulę, ziemniaka i dynię obierz, drobno pokrój w kostkę.
  3. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzeje olej, zeszklić cebulę.  Dodaj czosnek, dynię, ziemniaka.
  6. Przykryj pokrywką i smaż 10 minut.
  7. Dodaj przyprawy, pomidora, duś ok. 15 minut aż dynia i ziemniak bedą miękkie.
  8. Do naczynia żaroodpornego na dno połóż kawałki ryby, pomidorki oraz puree. Zapiec w piekarniku ok.10 minut, żeby pomidorki zmiękły.
Smacznego;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)