Bardzo fajne połączenie ryby oraz puree z dyni. Powinna wam zasmakować taka rybka;) mi podpasowała bardzo;)
Składniki:
- Filet z dorsza
- Sól, pieprz, sok z cytryny
- 500 g dyni
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor lub kilka małych
- 1 łyżeczka oleju
- 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
- Ryba: fileta z dorsza przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wyjmij i rozdrobnij na kawałki. Odstaw.
- Puree:Cebulę, ziemniaka i dynię obierz, drobno pokrój w kostkę.
- Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzeje olej, zeszklić cebulę. Dodaj czosnek, dynię, ziemniaka.
- Przykryj pokrywką i smaż 10 minut.
- Dodaj przyprawy, pomidora, duś ok. 15 minut aż dynia i ziemniak bedą miękkie.
- Do naczynia żaroodpornego na dno połóż kawałki ryby, pomidorki oraz puree. Zapiec w piekarniku ok.10 minut, żeby pomidorki zmiękły.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)