sobota, 18 stycznia 2014

Nutella sliwkowa bez cukru

Uwielbiam powidła i uwielbiam nutellę. Nutellę raczej jadałam kilka lat temu, a za to teraz jadam jej zdrowszą wersję. Połączenie śliwek i czekolady jest fenomenalne. Przepyszne zarówno na kanapeczkę jak i na przełożenie piernika czy nadzienie do ciastek, babeczek.

Składniki: (ok. 10 małych słoiczków)
  • 3 kg sliwek
  • Ok 20 szt suszonych daktyli
  • Ok 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (można dać gorzką i deserową)
  • Laska wanilii lub łyżka cukru z wanilią(opcjonalnie)
  • Łyżka cynamonu
Wykonanie:
  1. Śliwki wydrylowac i włożyć do naczynia z podwójnym dnem lub woka.
  2. Smażyć ok 1,5 h mieszając, żeby śliwki sie nie przypalily.
  3. Daktyle namoczyc w wodzie (w tym czasie co smażą się śliwki).
  4. Do śliwek dodać daktyle, cynamon,wanilię i kostki czekolady.
  5. Wymieszać i zblendować.
  6. Smażyć ok 30 minut.
  7. Napełnić wyparzone  słoiki i odwrócić, tak żeby blat stykał z wieczkiem słoika. 
  8. Poczekać aż wystygnie i schować w ciemne miejsce.
Smacznego;)




2 komentarze:

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)