Składniki: (ok. 10 małych słoiczków)
- 3 kg sliwek
- Ok 20 szt suszonych daktyli
- Ok 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (można dać gorzką i deserową)
- Laska wanilii lub łyżka cukru z wanilią(opcjonalnie)
- Łyżka cynamonu
Wykonanie:
- Śliwki wydrylowac i włożyć do naczynia z podwójnym dnem lub woka.
- Smażyć ok 1,5 h mieszając, żeby śliwki sie nie przypalily.
- Daktyle namoczyc w wodzie (w tym czasie co smażą się śliwki).
- Do śliwek dodać daktyle, cynamon,wanilię i kostki czekolady.
- Wymieszać i zblendować.
- Smażyć ok 30 minut.
- Napełnić wyparzone słoiki i odwrócić, tak żeby blat stykał z wieczkiem słoika.
- Poczekać aż wystygnie i schować w ciemne miejsce.
zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
Usuń