Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (u mnie takie po nutelli ok.200 ml)
- 2 szklanki cieplej wody (u mnie takie po nutelli ok.200 ml)
- Miseczka borówek amerykańskich (u mnie mrożonych)
- Łyżeczka cukru trzcinowego lub więcej, jak kto woli
- Garstka orzechów i migdałów mielonych
Wykonanie:
- W misce zagnieć ciasto z mąki i wody. Uważaj,żeby wody nie było za dużo.
- Ciasto cienko rozwalkuj i wytnij koła ze szklanki. Matę do rozwałkowania ciasta podsyp mąką, jakby się kleiło do wałka.
- Borówki, jeżeli masz mrożone to rozmroź, odcedź na sitku. Dodaj cukru i wymieszaj.
- Z soku z borówek zrób sosik na pierożki. Dodaj do niego zmielone migdały i orzechy. Wymieszaj.
- Na wycięte koło z ciasta połóż kilka borówek, zaklej.
- Wodę w garnku zagotuj, dodaj szczyptę soli.
- Na wrzątek wrzuć porcję pierogów, jak wypłyną na wierzch gotuj jeszcze 2-3 minuty i wyjmie na talerz, jeden obok drugiego, żeby się nie posklejały.
- Polej sosem i zajadają się;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)