niedziela, 5 stycznia 2014

Pikantne puree z dyni i ziemniaka

Jeśli ktoś zamroził sobie dynię w sezonie to teraz może pokusić się o pyszne puree;) moim zdaniem warto je zrobić, jest pyszne;) moja ulubiona kompozycja przypraw;)))

Składniki:
  • 500 g dyni
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor lub kilka małych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
  1. Cebulę, ziemniaka i dynię obierz, drobno pokrój w kostkę.
  2. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzeje olej, zeszklić cebulę.  Dodaj czosnek, dynię, ziemniaka.
  5. Przykryj pokrywką i smaż 10 minut.
  6. Dodaj przyprawy, pomidora, duś ok. 15 minut aż dynia i ziemniak bedą miękkie.
  7. Przełóż  puree do miseczki, zgnieć widelcem i podawaj na ciepło.
Smacznego;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)