Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag cukru pudru
- Cukier waniliowy
- 30 dag mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 8-10 łyżek amaretto
- 2 łyżki kakao
- Szklanka oleju słonecznikowego
Wykonanie:
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Stopniowo wlewaj amaretto, ciagle mieszając oraz olej.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
- Stopniowo dodawaj mąkę.
- Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej połowę masy.
- Do drugiej połowy dodaj kakao i dobrze wymieszaj.
- Wlej na niałą masę, masę ciemną. Widelcem przemieszaj obie masy, żeby powstał wzorek.
- Piekarnik nagrzej do 180 st., piecz ok. godzinę.
- Jak ostygnie możesz polać polewą czekoladową.
Mniam, zdecydowanie prezentuje się kusząco :)
OdpowiedzUsuń