środa, 2 lipca 2014

Wafel mega czekoladowy

Wafel dla cierpliwych i kochających czekoladę;) jest fenomenalnie pysznie czekoladowy! Kolejny przepis skradziony od babi;) tradycyjny wafel, na specjalne okazje;))

Składniki:
  • 5 jaj
  • 1/2 kg cukru
  • 5 dag kakao
  • Ok. 125 g masła
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • Opakowanie suchego wafla
Wykonanie:
  1. Na dmie garnka wlać wodę. Zagotować. Umieścić na nim sporą miskę.
  2. Wszystkie składniki włożyć na miski, wbić jajka, dodać cukier, kakao i masło. 
  3. Wszystkie składniki w misce wymieszać. I trzepać czepaczką przez 30 minut.
  4. Należy uważać, żeby miska nie dotykała wody.
  5. Po 5-10 min ubijania garnek należy zdjąć z wody, żeby jajka sie nie zagotowały i nadal ubijać.
  6. Po 30 min każdy płat wafla posmarować masą czekoladową i przekładać, jeden na drugi. 
  7. W połowie jeden wafel posmarować powidłem i dalej przekładaj masą czekoladową do wyczerpania składników.
  8. Wafel owiń w folię aluminiową, ale najlepiej w papier, w który był owiniętych suchy wafel. Połóż coś ciężkiego na owiniętych w papier wafel. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)