Bardzo lubię kawę i kawałek pysznego ciacha do niej. Takie połączenie w ciągu dnia sprawia, że czuję się nagrodzona po intensywnej pierwszej części dnia. Ten tort to cudowne połączenie. Przepyszny, lekki, kawowy ze świeżymi owocami. Idealny do kawy!
Biszkopt
Składniki : (tortownica 20 - 22 cm)
Biszkopt
Składniki : (tortownica 20 - 22 cm)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa
Składniki :
- 660 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 śmietanfixy
- Cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej + łyżeczka do posypania wierzchu
Dodatki:
- Łyżka kakao
- Kilka truskawek
- 3-4 wafelki do lodów na gałki
Biszkopt
- Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając.
- Dodaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera).
- Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto.
- Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Masa:
Masa:
- Schłodzoną kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj śmietanfix zmieszany z cukrem pudrem i waniliowym.
- 1/3 masy śmietankowego wymieszaj z kawą.
Całość:
- Biszkopt przetnij, żeby mieć 3 placki.
- Pierwszy placek przełóż masą śmietankową, nałóż kolejny placek, posmaruj masą kawową i przykryj biszkoptem.
- Całość pokryj masą kremówkową.
- Wafelka rozkrusz na drobne kawałki. Udekoruj nimi boki torta.
- Wierzch posyp kawą, kakao i udekoruj truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)