środa, 9 lipca 2014

Tortilla z salsą i guacamole

Kurczak
Ale Meksyk! Tak, Meksyk na talerzu;)))

Składniki:

  • 4 placki tortilli
Dodatkowo:

Kurczak:
Składniki
  • Podwójna Pierś z kurczaka
  • Przyprawa do kurczaka bez chemii
  • chilli odrobina
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Wykonanie:

  1. Pierś oczyść, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój na pół.
  2. Obtocz w przyprawach i  wstaw do lodówki na mon. 15 min.
  3. Usmaż na patelni.


Salsa
Składniki:
  • 1/3 świeżego ananasa
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 duży pomidor
  • Garść kolendry 
  • Garstka czerwonej bazylii-opcjonalnie
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • Szczypta chilli rozdrobnionej, suszonej
Wykonanie:
  1. Ananasa, paprykę i cebule pokrój w drobna kostkę.
  2. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  3. Wszystko wymieszaj w misce, posyp chilli.
Guacamole

Składniki:
  • Awokado
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 limonki
  • Sól, pieprz
  • Ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Wykonanie:
  1. Awokado obierz i wydrąż środek do miseczki.
  2. Wyciśnij limonkę.
  3. Cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnik przez praskę.
  4. Dodaj kmin ( najlepiej go utrzeć w moździeżu), przyprawy, oliwę i zblenduj.

Całość:
  1. Tortillę podgrzej na suchej patelni z obu stron.
  2. Posmaruj placek guacamole, na środku ułóż salsę i kurczaka. Złóż z obu stron.

Smacznego;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)