środa, 2 lipca 2014

Jabłka na szarlotkę z cynamomem i kardamonem

Jabłuszka pyszne  nie tylko ns szarlotkę. Ja często dodaję do naleśników oraz do kaszki kuskus ze świeżymi owocami. Mój Syn z kolei uwielbia same:) 

Składniki: (4 słoiki 500 ml):

  • 4 kg jabłek
  • 200 g cukru 
  •  2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kardamonu 
Wykonanie:
  1. Jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  2. Jabłka wrzuć do dużego garnka i zasyp cukrem. 
  3. Gotuj przez około 10 minut od zagotowania, na tzw. półtwardo.
  4. Dodaj kardamon i cynamon do jabłek. Wymieszaj
  5. Czyste i wyparzone słoiki wypełnij gorącymi jabłkami, a następnie mocno zakręć.
  6. Słoiki wekuj, tzn. słoiki włóż do garnka wyłożonego ścierką. Wlej wodę i gotuj przez około 10 minut od momentu zawrzenia wodyp. Wody powinno być mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Słoiki należy przechowywać w ciemnym miejscu.
Smacznego;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)