Składniki: (4 słoiki 500 ml):
- 4 kg jabłek
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kardamonu
- Jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Jabłka wrzuć do dużego garnka i zasyp cukrem.
- Gotuj przez około 10 minut od zagotowania, na tzw. półtwardo.
- Dodaj kardamon i cynamon do jabłek. Wymieszaj
- Czyste i wyparzone słoiki wypełnij gorącymi jabłkami, a następnie mocno zakręć.
- Słoiki wekuj, tzn. słoiki włóż do garnka wyłożonego ścierką. Wlej wodę i gotuj przez około 10 minut od momentu zawrzenia wodyp. Wody powinno być mniej więcej do ¾ wysokości słoika. Słoiki należy przechowywać w ciemnym miejscu.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)