poniedziałek, 21 lipca 2014

Zupa krem z soczewicy i suszonych pomidorów

Taki niepozorny, a taki pyszny:)))

Składniki:

  • 180 g czerwonej soczewicy
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 l domowego bulionu warzywnego
  • mały jogurt naturalny

Wykonanie:

  1. Pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na 30 min. Odsącz, drobno pokrój.
  2. Cebulę obierz i pokrój w plasterki, zeszklij na oleju.
  3. Dodaj posiekany czosnek, podsmaż i dodaj posiekane pomidory. Podsmaż jeszcze chwilę.
  4. Dodaj opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalej bulionem i gotuj 30 min., aż soczewica zmięknie.
  5. Wyjmij liście laurowe, a całość zmiksuj na krem.
  6. Podawaj z jogurtem naturalnym.
Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj nam znać co sądzisz o naszych posiłkach :)